09-07-09

Hoe pakket? Wat pakket? Waar pakket?

Vrijdag, 3 juli 2009 / Carcassonne---rustdag

Toen ik vanmorgen ging ontbijten werd ik aangesproken door een vrouw die ook met de fiets door Frankrijk toerde. Ze had op een of andere manier opgemerkt dat ik me op dezelfde manier verplaatste. Ze bleek Sam(antha) te heten, Australische te zijn, 6 weken verlof zonder wedde te hebben en had zomaar besloten hier een paar weken in haar eentje te komen rondrijden, zonder vooraf geoefend te hebben. Ze deed wel geen cols, wist zelfs niet wat een col was, maar bleek het fietsen toch wat onderschat te hebben. Gisteren had ze een lichte niercrisis gehad en in het ziekenhuis zou men een kleine niersteen gevonden hebben. Blijkbaar was het toch niet zo ernstig, want ze zou vandaag al verder fietsen, zij het kalmpjes aan. Ze had waarschijnlijk teweinig gedronken. Bovendien, had ze haar eetlust verloren en was ze nogal wat kilo's verloren. Weinig eten en drinken terwijl je alle dagen tussen de 40 en 100km fietst, dat wreekt zich vrij snel.

Ze was erg geïnteresseerd in de projecten van Kids For Uganda en informeerde zelfs naar het rekeningnummer om een bijdrage te storten. Een Australische sponsor, dat zou een primeur zijn.

Omdat, zoals gehoopt, de zon van de partij was, ging ik foto's maken in de oude stad. Bij nader toezien, bleken bijna alle huizen hun middeleeuws uitzicht verloren te hebben, zodat, buiten de omwalling, de burcht en de kerk, er niet veel te fotograferen viel.In de 'nieuwe' stad, een internetcafé opgezocht, om het vorige stukje en foto's te publiceren.

Daarna in een parkje gepicknickt met 'du pain, du vin et du fromage de brébis d'Iraty'. Ik vind deze schapenkaas zo overheerlijk, dat voor mij de betekenis van het oorspronkelijke gezegde 'du pain, du vin et du Boursin' opnieuw gereduceerd zou moeten worden tot zijn reden van ontstaan, namelijk tot de commerciële slogan.Ook nog op een terrasje van 'un grand café' met taart genoten, in de weldoende schaduw van een parasol. You only live once, you know!

Toen ik terug in de jeugdherberg kwam, hoorde ik de man achter de balie achtereenvolgend Frans, Spaans, Portugees en Italiaans praten. Ik had hem de dag voordien ook al in het Engels en het Duits bezig gehoord. Toen ik hem hierover, als test, in het Nederlands aansprak, antwoordde hij in het Nederlands dat hij die taal niet meester was. Wel het Russisch en het Arabisch. Het Chinees en Japans gingen ook al vrij vlot, want die talen studeerde hij sinds 2 jaren. Toen ik hem vroeg waarom hij met zo een kennis in een jeugdherberg werkte, zei hij: 'parce que c'est un job cool'. Nu ja, veel stress zal hij hier niet hebben en zijn kennis komt hier natuurlijk goed van pas.

's avonds in de bar gepraat met de barman. Dit bleek een Engelse universiteitsstudent Frans-Spaans te zijn, die hier, na een jaartje Spanje, voor zijn 3de jaarsstage 6 maanden kwam werken. Die gast sprak Frans zonder enig Engels accent. Van de ene talenknobbel, naar de andere.

Zaterdag, 4 juli 2009 / Carcassonne---St-Pons

Het ontbijt in de jeugdherberg was niet veel zaaks. Dat kwam goed uit, want ik had besloten om wat minder calorieën binnen te spelen, want in ik kreeg de indruk dat, na wat vermagerd te zijn tijdens de eerste weken, ik die paar kilo's al meer dan teruggewonnen had. Tot nu toe kocht ik elke morgen koffiekoeken voor tijdens de dag. Ik ga nu proberen het met gewoon brood en beleg te doen. Het zal wel wat zoeken worden om te vinden wat me goed afgaat, want eigenlijk hebben die koffiekoeken mij toch al tot over de Pyreneeën geholpen.

Ik ben blij dat ik vandaag een stuk van het basisparcours van de 100 cols tocht heb afgesneden, om de BIG Pic de Nore te gaan beklimmen (met bagage). De weg naar deze top loopt door een soort gorge waar bijna geen verkeer komt, is wel vrij lang, maar niet steil. Om terug op het basisparcours te komen, moet je dan wel over een bijkomende col, zodat mijn gekozen weg niet alleen mooier, maar ook zwaarder uitvalt. Dit is misschien een tip voor de organisatoren van de 100 cols tocht.

Zondag, 5 juli 2009 / St-Pons---Ceilhes-et-Rocozels

Over vandaag valt er eigenlijk weinig bijzonders te vertellen, behalve dat ik tijdens de klim naar de Col de l'Espinousse, in het steilste stuk een fietser voorbij reed die het blijkbaar zeer moeilijk had. Zijn fiets was licht geladen en de man zag er ouder uit dan ik. Op de top wou ik wat eten en even later kwam de man aangereden. Hij had juist de laatste klim van een 5-daagse fietstocht afgewerkt, want hij had een buitenverblijf aan de voet van de col. Dus, nog juist afdalen en het zat er op voor hem. Het was een Engelsman, die in Schotland woonde en deze tocht had ondernomen om zijn 70ste verjaardag te vieren. Ik hoop dat ik op mijn 70ste nog kan wat die man zojuist kwam te volbrengen.

Maandag, 6 juli 2009 / Ceilhes-et- Rocozels---Rochebelle

Omdat ik een lange dag in het vooruitzicht had, was ik opgestaan om 5u45. Dat kon want ik had de nacht doorgebracht op een camping en dan kan je natuurlijk ontbijten wanneer het je past. In de hotels is dat doorgaans ten vroegste om 7u30. Ik was dus vroeg op weg om onder andere de Mont St-Baudille te beklimmen, een BIG buigen het basisparcours. Dit vormt uiteraard een omweg, maar door tegelijkertijd een stuk van dat basisparcours af te snijden, blijft het aantal bijkomende km met bagage beperkt. De gevolgde afwijkende route bleek opnieuw een aangenaam, verkeersluw baantje, wel met veel stijgen en dalen, maar ondertussen worden we dat stilaan gewoon. Daar waar ik gisteren regelmatig de indruk had dat ik in het Zwarte Woud was beland, reed ik nu door een vrij dor en vaak niet gecultiveerde gebied. Het was bovendien zeer warm, zodat dit mij aan woestijntoestanden deed denken. Gelukkig kon ik regelmatig mijn bidons bijvullen. Waarschijnlijk door de warmte ging het mij steeds minder goed af en was ik blij in Rochebelle aan te komen. Ik nam een kamer in een hotel en kreeg er eentje op de 3de verdieping. Mijn bagage drie verdiepingen hoog sleuren veel dik tegen. Achteraf bekeken was dit normaal. Ik had er trouwens 96km opzitten en meer dan 1500m hoogteverschil, met diezelfde bagage, tijdens een snikhete dag. Een geluk dat ik 's morgens nog van een paar frisse uren had kunnen genieten.

Dinsdag, 7 juli 2009 / Rochebelle---Ste-Croix-Vallée-Francaise

De dag begon dadelijk met de beklimming van de Col du Minier. Opnieuw geen opwarming en de eerste hectometers dadelijk rond de 15%. Dat beloofde niet veel goeds, want de top lag nog zo een 20km verder. Na het steile begin verminderde het stijgingspercentage echter gevoelig. Beroepsrenners zouden hier zeker met de ketting op het buitenblad omhoog rijden. Ik deed het zoals gewoonlijk rustig aan, want de Mont Aigoual en de Col de Solpérière volgden ook nog. Er stond tamelijk veel wind en meestal in het nadeel, zodat het af en toe toch nog knap lastig klimmen was.

De Mont Aigoual bleek een verderzetting te zijn van de Col du Miner, zowel qua stijgingspercentage, als qua hoogte, zodat ook deze, mits het nodige geduld, geen al te grote problemen opleverde. De Col de Solpérière was echter uit andere rotsen gesneden. Slechts 5km, maar met serieus steile stukken erin. De afdaling die hierop volgde was echter een mooie beloning voor de klim. 18km lang en langs een rustig smal baantje. Beneden wachtte ook mijn eindbestemming van vandaag.

Op 3km voor het einde was de baan echter over de hele breedte opgebroken en lag er een geul van 1/2m diep en 4m breed, met aan een kant een zeer actieve graafmachine en aan de andere kant een hoop grond. Toch maar eens gevraagd of ik er op een of andere manier door kon geraken. Dat bleek uiteindelijk geen probleem. Samen met een van de arbeiders en een toevallige toeschouwer, hebben we de fiets gewoon over de hindernis gedragen. Ik was erg opgelucht, want ik had echt geen zin om rechtsomkeer te maken. Dat zou betekend hebben dat die 15km die ik juist gedaald had, plots een onvoorziene klim zou geworden zijn.

Ste-Croix-Vallée-Francaise was een vrij ongewoon dorpje. Met zo een naam kan dat moeilijk anders. Het was klein en oud en als er geen colonie hippie-achtige alternatievelingen was neergestreken, was de bevolking er waarschijnlijk al een tijdje uitgestorven. Sommigen leken er half stoned bij te lopen en op het terras van het hotel werd uitzonderlijk veel gegiecheld. Waarschijnlijk allemaal zeer gelukkige mensen!?

Woensdag, 8 juli 2009 / Ste-Croix-Vallée-Francaise---Uzès

Opnieuw begon de dag met een relatief korte, maar steile klim, zonder opwarming. Misschien zou de maker van de dagschema's hiermee maar eens rekening moeten gaan houden. Anderzijds, begin ik er wel aan te wennen en lijk er de rest van de dag geen hinder van te ondervinden.

Na de eerste klim volgden nog een paar lichtere hellingen. Blijkbaar hebben de Pyreneeën mijn conditie verbetert, want hellingen met dezelfde moeilijkheidsgraad als klimmetjes in het Centraal Massief, worden nu veel vlotter verteerd.

Na de klimmetjes restten er mij nog 50 relatief vlakke kms af te leggen. Met een fikse rugwind was dit vrij snel afgehaspeld.

Rond 15u30 kwam ik in Uzès aan en kon ik naar de post om een colli af te halen. Na een contact met de fabriek van IDWORX, hadden ze mij namelijk een fietstruitje opgestuurd naar het hotel in Bagnère-de-Luchon, waar wij met de familie hadden gelogeerd. De bedoeling was dit truitje te dragen tijdens de beklimming van de Mont Ventoux en op de top een foto te maken van mij met de fiets, om die op hun website te zetten. Door omstandigheden was het pakket er echter nog niet toen wij het hotel verlieten. Geen nood! Ik vroeg het pakket zo snel mogelijk 'post restant' door te sturen naar Uzès, wat ze met plezier zouden doen. 3 dagen na ons vertrek uit het hotel, belde ik naar het hotel en kreeg bevestiging dat de colli was aangekomen en dat het de volgende morgen zou worden verstuurd. Enkele dagen later belde ik de post in Uzès om na te gaan of er een pakket op mij lag te wachten, maar daar mocht men geen inlichtingen geven via telefoon. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen. Inderdaad, mijn fietstruitje was tot op vandaag nog niet in Uzès aangekomen.

Dus, even bellen met het hotel om te informeren. Ja, alles was ok met de colli, want het lag vóór hen op de receptie. Van snel doorsturen gesproken! Dus vraag ik hen het door te sturen naar Bédoin, het dorp aan de voet van de Mont Ventoux. Aan de andere kant van de lijn: 'Of ik hen dan de juiste postcode kon bezorgen, want als er meer dan 1 Bédoin zou bestaan, zouden ze zich kunnen vergissen. Ik kon dat toch even opzoeken op internet.'

Ik dacht 'Geen nood. Ik stap terug even het postkantoor binnen en vraag het snel.' Het was inderdaad snel gevraagd, maar het antwoord was vrij verrassend: 'We kunnen u dat niet geven, want wij beschikken daar niet meer over. Door het internet heeft iedereen daar nu toegang toe, maar wij hebben hier geen internet.' Op mijn vraag of ik wel degelijk naar een postcode vroeg in een postkantoor, kreeg ik nochtans een bevestigend antwoord.

Soit, ik naar een internetcafé. Daar de juiste postcode opgezocht en dat braafjes naar het hotel doorgebeld. Dat bleek 'très gentille de ma part' (vond ikzelf ook) en ze zouden het pakket met plezier morgenvroeg doorsturen. Waar had ik dat nog gehoord?

Omdat ik, normaal gezien, overmorgen al in Bédoin aankom, is de kans klein dat de colli er al zal zijn. Een bijkomende rustdag lijkt er aan te komen. Ik hou jullie op de hoogte!

Donderdag, 9 juli 2009 Uzès---12 rustdag

Omdat ik vermoedelijk in Bédoin toch een rustdag zal moeten nemen, reed ik vandaag maar een bijkomende lus van 50km naar de Guidon du Bouquet. Heel rustig, zonder bagage, met een lekker zonnetje, niet te warm door een aangenaam briesje en langs een op en neer deinend en meestal zeer rustig weggetje tot aan de voet van de klim. Dat was pas heerlijk fietsen!!!

Ook de klim was prettig om doen. Mooi kader, niet te lang, maar pittig genoeg (tot 15%) om er nadien een voldaan gevoel aan over te houden.

Van op de top was in de verte vaag de Mont Ventoux te zien. Gisteren had ik hem ook menen te zien, maar nu was ik er zeker van. Een oriëntatietafel is daar namelijk handig voor.

Op de top was ook een startplaats voor parapentes, wat mij natuurlijk een paar ingebeelde vluchten deed maken.

Ik had over de heenrit 2 uren gedaan. De terugrit zat er in minder dan een uur op, zonder enige inspanning van betekenis. Natuurlijk door de afdaling, maar vooral door de rugwind die mij vaak aan meer dan 30km per uur voortstuwde. Terug in het hotel had ik dan ook niet het gevoel 50km gedaan te hebben, met een redelijke klim er bovenop.

14:25 Gepost door jan in Fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.